További áldozatokat követelt a földrengés Olaszországban

XVI. Benedek pápa lelki közelségéről és imáiról biztosítja az olaszországi földrengés által sújtott lakosságot, akik az utóbbi időben nagy félelemben élnek a folytonos földmozgások miatt.

Az utóbbi két napban több mint 300 földmozgást észleltek. Tizenhétre növekedett a halálos áldozatok száma; 16 ezer körül vannak a kitelepítettek, akik ideiglenesen felállított sátrakban töltik az éjszakákat.

Történelmi emlékek, épületek, fontos ipari telephelyek és gyárak omlottak össze Emilia-Romagna tartomány területén. A május 29-i egyik legerősebb földmozgást Milánóban, Firenzében, Torinóban és még Ausztriában is észlelték.

A Szentatya a május 30-i, szerdai audiencián felhívást intézett az olasz néphez, támogatást és szolidaritást kérve ebben a szörnyű természeti katasztrófában. Június 4-én Olaszországban nemzeti gyásznapot tartanak.

A Vatikáni Rádió munkatársa Carpi egyházmegyéjének főpásztorával, Francesco Cavina püspökkel készített interjút, aki többek között megemlékezett a 65 évesen elhunyt Ivan Martini atyáról, Rovereto plébánosáról. Ivan atya május 29-én reggel, két tűzoltó segítségét kérve, az összedőlt plébániatemplomhoz ment, hogy kimentse a romok alól a híveknek oly kedves Szűz Mária-szobrot és egyéb templomi tárgyakat. Miközben munkálkodtak, erősen megmozdult a föld, és a még álló tetőszerkezet egy gerendája a plébánosra zuhant, aki azonnal meghalt. A két tűzoltó könnyebb sérüléseket szenvedett. Rovereto község most egyetlen áldozatát, Ivan Martinit gyászolja.

Carpi egyházmegye püspöke elmondta: a halálesetet követően ellátogatott Roveretóba, ahol az emberek a plébános iránti mély szeretetükről tettek tanúságot, köztük nemcsak a katolikus hívek, hanem nem hívők is részvétüket nyilvánították ki Ivan atya halála miatt.

Nyilatkozatában Francesco Cavina püspök ismertette, hogy többek között a carpi püspökség épülete is teljesen használhatatlanná vált, a megsérült székesegyházat és annak szép kupoláját pedig a leomlás veszélye fenyegeti. A térségben újra kell kezdeni az életet; a gyárak összedőltek, a házak romokban hevernek, az emberek félnek – fogalmazott a főpásztor.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

forrás: magyarkurir.hu