Valentin nap

Valentin február 14.

Ki volt Valentin ? Biztos választ nem tudjuk személyét illetően. Nagyon sok verzió született életéről .Még is a különböző történetekből kirajzolódik egy római pap képe , aki II. Claudius császár uralkodása idején 269. február 14.-én kivégeztek. Valószínűleg azért halt mártírhalált, mert segített az akkoriban üldözött keresztényeknek. Valentin emlékét tovább őrizték a Krisztus-hitet követők, és február 14.-ét elnevezték Szent Valentin napjának.
A későbbi legenda emleget még egy fiatal, vak leányt is aki a történet szerint a börtönőr gyermeke volt. Valentin megsajnálta, s imáival meggyógyította. Kivégzése napján pedig levelet küldött a leánynak azzal a felirattal: a te Valentinod....
A rómaiak február 15-én tartották Luperkalia ünnepét . Ezt a tavasz ünnepet Luperkusz isten tiszteletének szentelték, aki a      nyájak és a teremtés védelmezője volt. Az emberek táncolva és dalolva könyörögtek  Luperkuszhoz, hogy megvédje a nyájaikat és vigyázzon az emberek és az állatok egészségére és termékenységére. Az ünnep elején a fiatal nők belerakták nevüket egy kerámia korsóba, a férfiak pedig húztak belőle egy-egy nevet.
Az ünnepség és a táncok idejére párok lettek és  gyakran egész évben együtt is maradtak.

A rómaiak szerelem ünnepének jó néhány pogány eleme volt, ezért a Birodalom bukása után, 496.-ban Gelasius pápa február 15.-ről 14.-re helyeztette át a Lupercaliat. Elgondolása szerint egy mártír szent ünnepén könnyebb lesz Lupercalia szertartását megszabadítani a pogány rítusoktól.

Valentin napi szokások
A Valentin nap azért van, hogy megünnepeljük egy szent emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát, amikor az emberek szerelmes üzeneteket cseréltek. Szent Valentinra úgy emlékezünk, mint a szerelmesek védőszentjére.
Az Angolok már 1446.-ban ünnepelték ezt a napot. Az 1700.-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek, a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat isküldtek egymásnak az emberek.

Valentin napi csokor

Magyarországon 1990.-ben éledtek fel a nap megünneplésével kapcsolatos szokások és rendezvények. Azóta már a MÉDIA közösségi rangra emelte a Valentin napot, s gyorsan beépült az új ünnepek sorába.
Szerte a világon február 14.-én ma is sok szerelmes megünnepli a szerelmesek napját.

 

Szerelmes idézetek

Szerelmes versek

Bálint nap

Valentin napi ajánlatunk