Világ Veleje Fesztivál

Budapest, 2010. január 20 - 23.
Összművészeti

 

Immár 11. alkalommal rendezik meg a VilágVeleje Fesztivált, az év első nagyszabású összművészeti fesztiválját. A rendezvény helyszíne - csakúgy, mint az elmúlt hat évben - a Gödör Klub és annak minden helyszíne. 11 évvel ezelőtt - akkor még az Almássy Téri Szabadidőközpontban - indult útjára a fesztiválsorozat, Világ Eleje Fesztivál névvel, utalva az évszámváltási hisztéria utáni lehetőségekre... A második évtől már VilágVeleje Fesztivál névvel a legjobb, legizgalmasabb hazai produkciókból kerültek ki a fellépők, és a fesztivál évről-évre egyre nagyobb sikert, nagyszámú érdeklődőt könyvelhetett el.

A jubileumi fesztivál négy napja alatt középpontban természetesen a kortárs könnyűzene, a koncertek lesznek, de számtalan más művészeti ággal ismerkedhetnek a fesztivállátogatók.

A rendezvény ideje alatt látogatható a hagyományosan műfaji megkötések nélküli Fiatal Művészek Kiállítása, ahol hét tehetség munkáiban gyönyörködhet a nagyérdemű. A koncerteknek a Gödör kávézója és az akvárium terem ad helyet, a színházi előadások, performanszok pedig az előadóteremben zajlanak.

A fellépők névsorát a tavalyi év legsikeresebb koncertzenekaraiból, színházi- és táncelőadásaiból válogatták össze.

Fellépők:
FUGATO ORCHESTRA, BALATON, KORAI ÖRÖM, PÁL UTCAI FIÚK, PANNONIA ALLSTARS SKA ORCHESTRA, ZAGAR, BIOROBOT, THE TWIST, COLORSTAR AKUSZTIK, ERIK SUMO BAND FEAT. KISS ERZSI, TÜNDÉRGROUND és még sokan mások...

 

Program:
Január 20., szerda
A 0. napon Dr. Lux Elvira klinikai szakpszichológus, nyugdíjas egyetemi adjunktus, a Magyar Szexológiai Társaság tiszteletbeli elnöke előadásával veszi kezdetét a fesztivál.

A Fugato Orchestra koncertje valódi csemege lesz a vájt fülű zenerajongóknak, hiszen a műfaji meghatározás progresszív szimfonikus jazz-rock, ahol nincsenek műfaji korlátok, nincsenek konvenciók, a legfontosabb szempont a komolyzenei igényesség megőrzése.

A hangszerelést a szimfonikus hangszerek dobbal, basszusgitárral és szintetizátorral való társítása teszi egyedivé. A repertoárt számos műfaj és stílus színesíti. A szerzemények között éppúgy találunk komolyabb, szimfonikus műveket, mint jazzes, rockos darabokat, középkori stílusgyakorlatokat, vagy szintetizátoros fantáziákat.

A Balaton zenekar elmaradhatatlan része a VilágVeleje Fesztiváloknak, a napokban került a lemezboltok polcaira az együttes 30 évét átölelő válogatáslemez, amelyen négy új Balaton szerzemény is hallható, a frissen elkészült, új Víg Mihály dalok adják ennek a koncertnek a gerincét.

A 0. nap záróakkordja a Korai Öröm koncertje. A hazai underground zenei élet egyik legfontosabb bandája immár 20 éve járja a világot örömzenéjével. A zene folyamatosan megújul, és újraépül, de ami a legfontosabb, nem hagyja magát befolyásolni. Csak azt hajlandó beépíteni a hangzásvilágba, ami mind a 8 vagy 10, vagy ki tudja éppen mennyi tagnak belefér az elképzeléseibe.

Január 21., csütörtök
A csütörtöki napon sokak örömére ismét színpadon a legfrissebb reménység, a Biorobot! A négytagú beatzenekar Bérczesi Robi (hiperkarma) és Nemes András (Pluto) közösen írt dalait játssza. A zenekar tagjai a két főhősön kívül Szöllössy Kati, a földkerekség legvagányabb basszeroscsaja, valamint a Kistehén dobosa, Gálos Ádám.

Utánuk a Pál Utcai Fiúk koncertje következik, ők is új dalokon dolgoznak, ezen a koncerten talán már ízelítőt adnak az új PUF számokból. Utánuk a Pannonia Allstars Ska Orchestra mutatja be legújabb lemezét.

A koncertek között a Willany Leo improvizatív táncszínház performanszai láthatóak, a koncertek után DJ Onoff zenéjére táncolhat kifulladásig a nagyérdemű.

Január 22., péntek
Pénteken is egy kuriózummal indul koncertfolyam. A The Twist zenekar 2008-ban alakította a Heaven Street Seven két gitárosa, Szűcs Krisztián és Ábráhám Zsolt, az Amber Smith-ből érkezett Ács Oszkár basszusgitáros, valamint a korábban a Mystery Gang-ben, a Jazzékielben és a Realistic Crew-ban is megfordult Szőcs Gergő dobos, perkás. Az elsősorban Szűcs Krisztián ötleteiből megírt dalokból már összeállt egy koncertanyag, ezt hallhatja most a fesztivál közönsége.

A KisTehén TáncZenekar túl sok-sok hazai koncerten, amerikai turnén, jó értelemben vett profi bandává avanzsált. Nevezhetjük kultúrlakodalmas popnak, de a „crazy listening” sincs messze a nem létező műfaji meghatározástól. Különböző stílusok keverednek benne a legjobb arányban: ska, rock, pop, underground, cigányzene, reggae, balkáni zene, keringő, afrikai ritmusok és modern tánczene. A szövegek viccesek, meglepőek, egyszerűek, ám nem érdektelenek. Az új album címe „Mi a sötétben szeretnénk mindent csinálni”, amely hamarosan a boltokban, de itt már élőben lehet tesztelni az új dalokat.

Természetesen ezen az estén is lesz performansz "Demo” címmel Ladányi Andrea, Borlai Gergő, Vida Gábor előadását láthatja a fesztiválközönség.

A Zagar koncertje minden alkalommal valódi népünnepély. Októberben a német Mole Listening Pearls gondozásában világszerte megjelent a Wings of Love single az amerikai Bossasaurus remixel 7"-es bakeliten, illetve letölthető minden nagyobb webes platformon (iTunes, AOL, Amazon, Virgin, Beatport stb.). Ezt követi a Cannot Walk Fly Instead Special Edition 12 Wings of Love Remix-szel dupla CD-s exkluzív kiadásban.

A koncertek után Cadik pörgeti a lemezeket.

Január 23., szombat
A zárónapon debütál élőben a ColorStar Akusztik! Az 1996-ban alakult ColorStar zenekar eddigi munkásságát elsősorban az elektronikus zene és a pszichedelikus pop-rock ötvözése jellemezte. Hangszeres kísérleteik során is sokszor fordultak az elektronika irányába. Az MR2 Petőfi Rádió Akusztik műsorába történt meghívás, izgalmas kihívással szembesítette a zenekart: miként működik rengeteg „kütyüvel”, sampler sávval felépített, mechanikus pontosságú muzsikájuk egy teljesen más közegben, a hagyományos, akusztikus hangszerek hangzásából kiindulva? Az eredmény a heteken át tartó intenzív próbasorozatnak, és persze a kiváló vendégeknek köszönhetően várakozáson felül jól sikerült. Olyannyira, hogy a produkció úgy tűnik önálló életre kelt… (Közreműködnek: Farkas Róbert – tangóharmonika, hegedű, gitár; Kerényi Ákos – ütőhangszerek, vokál; Katona Gergő – trombita, pozan, vokál; Soós Tamás – szaxofon, fuvola, vokál).

A zárónapon a cirkusz világába is belekóstolhat a nagyérdemű a Hippodrom Társulat - cirkuszi mutatványok keretében, majd az Erik Sumo Band következik Kiss Erzsivel kiegészülve. A 2005-ben alakult, Tövisházi Ambrus által kitalált zenekarban Kiss Erzsi, Harcsa Veronika, Tövisházi Ambrus, Farkas Zoltán, Mészáros Ádám, Drapos Gergely és Pápai István játszik. Második lemezük Magyarországon szeptemberben jelent meg, és máris hatalmas sláger a Disco In My Head.

A fesztivál zárásáról a Tündérground gondoskodik.Az erdélyi banda már sok boldog órát okozott a pesti közönségnek, ám új dalok írása miatt régen nem láthattuk őket, erre az alkalomra nagyon készülnek. A 2005-ben alakult zenekar viharos gyorsasággal lett rendkívül népszerű Budapesten és a vidéki fesztiválokon. A hét főből álló Tündérground magyar, balkáni, török, spanyol világzenéből, instrumentális-pszichedelikus rockzenéből és chillout, trance elektronikus zenékből építkező, kirobbanó energiájú koncertjei minden alkalommal révületbe kergetik a közönséget.

Pontos helyszín:
Gödör Klub (V. ker. Erzsébet tér)

Belépő:

Belépőjegyek a 0. napra a helyszínen válthatók 1000 Ft-os áron, csütörtök-péntek-szombati napijegyek elővételben 1800 Ft-os áron válthatók a Gödör Kávézójában, és rendelhetők a vilagveleje.hu-n.
A helyszínen, a fesztivál napjain a napijegyek 2200 Ft-ba kerülnek.

Információ:
VilágVeleje Kft. (Maróti Dániel)
nincs megadva telefonszám
marotidani@vilagveleje.hu

Gödör Klub
20/943-5464
info@godorklub.hu
Honlap: vilagveleje.hu

forrás: fesztivalkalauz.hu