vjz63/ Zoltán kedvenc receptje

Bárándi szelet

Mivel magam is bárándi vagyok, leírom nektek-e helyi specialitás receptjét.
Tetszőleges számú vékonyra szeletelt karajt enyhén megsózunk,és kiolajozott tepsibe fektetünk.Felöntjük egy kis forró vízzel,lefedjük alufóliával és puhára pároljuk.Ha megpárolódott,gépsonka szeleteket,vagy bacon szalonna szeleteket rakunk rájuk .Fólia nélkül tovább sütjük míg a szalonna vagy a sonka ,vagy mindkettő megnem pirúl a tetején.Amíg sűl addig egy nagy doboz tejfölbe ízlés szerint foghagymakrémet lazán belekeverünk úgy hogy a tejföl ne híguljon föl!
A megpirult szeletekre ráöntjük a fokhagymás tejfölt,reszelt sajttal megszórjuk (lehet füstölt sajt is!) .Utána aranysárgára sütjük!
Köretet szintén ízlés szerint adunk hozzá !Jó étvágyat !
Üdvözlök mindenkit! :vjz63



" Molnárvakaró"

Szintén helyi specialitás !

Hozzávalók:
1 doboz tejföl /2dl/
1 margarin
1 teáskanál só
ízlés szerint bors
sűltszalonna /kis kockára vágva,mennyiség ízlés szerint ! /
1csomag élesztő fele /1.5 dkg/
70-80 dkg liszt

Egy tálba beleöntjük a lisztet,hozzá adjuk a margarint,a tejfölt,a sót, a borsot.Utána összegyúrjuk ha szükséges lisztet adhatunk hozzá ./könnyen gyúrható legyen !Ne ragadjon a tálhoz ! /Utána kiszaggatjuk mint a pogácsát/tojással nem kell lekenni !/A tetejét bevagdossuk,majd forró sütőben arany sárgára sütjük .
/a sűltszalonna lényeges alkotórész ,az ízhatás szempontjából !! /
Jó étvágyat :vjz63

Hozzászólások

Székely házikocsonya

Hozzávalók:1db húsos csülök,2db köröm,1/2 kg leperzselt bőr, 1/2 kg soványabb disznóhús,1 kávéskanál szemes bors,1 fej vöröshagyma ,1 fej fokhagyma, sárga répa /kevés kell belőle mert édessé teszi/ petrezselyem,2 db babérlevél,só izlés szerint,őrölt pirospaprika.Elkészítés :Az előkészített anyagokat lassú tűzön főzzük, majd mikor először fellobban,a habot és a vizet leöntjük és meleg vízzel pótoljuk.A sót, a hagymát, a fokhagymát és a borsot a második vízbe tesszük,és lassú tűzön 5-6 órát főzzük /ez fontos!/Akkor jó , ha a csontról lejön a hús.A csontról leszedett húst tányérokba rakjuk, ráöntjük a kocsonya levet ,főtt zöldséggel díszítjük,és hideg helyen hagyjuk megdermedni.Tálalásnál borsozzuk és paprikázzuk .Jó étvágyat hozzá !Üdv. : Zoltán