XIX. NÓGRÁD MEGYEI FOLKLÓR FESZTIVÁL ÉS 48. NÓGRÁD MEGYEI NEMZETISÉGI TALÁLKOZÓ

Bánk, 2014. július 27.


”A népművészet él. És vele a nemzet.”
Nógrád festői tája hegyek gyönyörű vonulatának, zöld erdők, büszke várak és apró tavak meghitt változatosságának csodálatos elegye. A vidék kezdetektől szegényebb a világi dolgokat illetően, de sokkal gazdagabb, ami elődei örökségét illeti, mely örökséget az itt élő lakosság a legdrágább kincsként őriz. Hímzésekben bővelkedő népviseletek, gyönyörű népdalok, kézművesek mesteri alkotásai – ezek azok az értékek, amelyeket a nógrádiak sokáig szerényen rejtegettek. Azon igyekezetünknél fogva, hogy felhívjuk a nyilvánosság figyelmét a nógrádi régió folklór értékeire, a Nógrád Megyei Közművelődési Intézet néhány lelkes munkatársa a mihálygergei Ipoly Néptáncegyütessel karöltve arra az elhatározásra jutott, hogy az addigi, nagy hagyományokkal rendelkező folklór programokat egy közös rendezvénysorozattá fűzi össze. A történelmi pillanat 1996. július 31-én következett be, amikor a rárósi szabadtéri színpadon megnyitotta kapuit az I. Nógrádi Folklór Fesztivál, amely az óta minden évben útra kel, és sorra látogatja Nógrád megye falvait, városait.

2000-ben a közös Európa hírnökeként a fesztivál átlépte az államhatárt, és baráti fogadtatásra talált Nagykürtösön, Losoncon, Füleken, Ragyolcon, Vidinán és Divényben egyaránt. Ettől kezdve rendezvényünk már joggal viselhette a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál elnevezést, melynek égisze alatt Nógrád megyében is mind a mai napig egyre több településen – Szügy, Mihálygerge, Pásztó, Palotás, Egyházasgerge, Salgótarján, Hollókő, Bánk, Balassagyarmat, Szécsény, Somoskő, Kazár, Ipolytarnóc – terjeszti az Ipoly két partján élő magyarok és szlovákok népi kultúráját. Tíz év nem hosszú idő. Ahhoz viszont éppen elegendő, hogy megteremtődjék egy olyan rendezvény hagyománya, amely mára elismerést vívott ki magának itthon és külföldön egyaránt, amely a miénk, és amelyre büszkék vagyunk. Őszinte köszönet jár mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy megyénkben megvalósulhatott a folklór és a hagyományok ápolásának e jelentős ünnepe.

Szomszédoljon a történelmi Nógrád megyében, ahol a Palócföld régmúlt falusi vasárnapjainak hangulatát, ünnepi szokásait, színpompás népviseletét idézik fel a fesztiváli programok.
Europiknik, látványos néptánc és népzenei bemutatók, gálaprogramok, táncház, népművészeti kirakodóvásár és palóc ízek kavalkádja várja öt napon át a népművészet szerelmeseit.
Látogasson el hozzánk, legyen részese Ön is a "határtalan" vigalomnak!Pontos helyszín:
több településen: Szügy, Mihálygerge, Pásztó, Palotás, Egyházasgerge, Salgótarján, Hollókő, Bánk, Balassagyarmat, Szécsény, Somoskő, Kazár, Ipolytarnóc

Belépő:
A rendezvény látogatása ingyenes!

Információ:
Dr. Egyedné Baránek Ruzsenka
30/928-7599
e.b.ruzsenka@gmail.com

Bánk Község Önkormányzata
35/342-804, 35/342-806, 35/342-420
hivatal@bank-falu.hu

forrás: fesztivalkalauz.hu