XVIII. KOSSUTH TOBORZÓ ÜNNEPÉLY

Cegléd, 2013. szeptember 20 - 22.
Történelmi, hagyományőrző; Vigalom, karnevál, sokadalom; Sör, bor, gasztronómia; Könnyűzenei; Kulturális; Koncert


Ceglédi Kossuth Toborzó rendezvény gyökerei messzire nyúlnak vissza.Városháza 1996-ban határozott úgy az akkori városvezetés, hogy "Kossuth városának" rendeznie kell egy az akkori várakozásoknak, akkor még nem, de mára már megfelelt hagyományteremtő fesztivált. Az először még csak egy napos rendezvény az évek során úgymond kinőtte magát. 2007 óta 3 napos színes, kulturális programsorozat lett a toborzó, ahová az ország különböző tájairól érkeznek kézművesek – minden évben Erdélyből is – kereskedők, színpadi előadások, katonai hagyományőrző egyesületek, könnyűzenei fellépő művészek. A fő napon, amely általában a szombat, lovas huszárok, tüzérek, honvédek, borrendek, néptáncosok felvonulása vonzza a vendégeket, színpompás nyüzsgést teremtve a vonulás útvonalán a Kossuth Ferenc utcán és később a Szabadság téren.

A péntek reggel induló rendezvény, idén a Városi Sportcsarnokban kezdődik, ahol Cegléd városának testvérvárosai mérik össze futballtudásukat reggel 9 órától a Kossuth Kupán. Jöjjenek ki minél többen és szurkoljunk együtt a Ceglédi Önkormányzat csapatának, akikre kemény meccsek várnak. Meg kell küzdeniük sorrendben Vasvár, Plauen, Sepsiszentgyörgy, Gyergyószentmiklós, Szentegyháza, Székelyudvarhely és a Ceglédi Rendőrkapitányság válogatott focistáival.

A város eme legnagyobb ünnepségén nemcsak a 2008-ban újjávarázsolt Kossuth-szobrot csodálhatjuk meg, hanem megemlékezünk a 164 évvel ezelőtt 1848. szeptember 24-én, a város főterén elhangzott toborzó beszédre is. Különlegesek a szeptemberi születésű emberek is, parázsló személyiségek, csillogó elmék, van bennük vágy a változásra,A Szabadság téren a változásosságra, de egyben nagy az alkalmazkodóképességük és nagy a munkabírásuk, közvetítők és egyben vezetők is. Talán a hónap leghíresebb magyar szülöttjét is ezek a jellemvonások vezérelték, és tették történelmünk egyik meghatározó alakjává. 

Szombat délelőtt abban bízunk, hogy verőfényes napsütésben tudunk majd együttmasírozni a katonai és hagyományőrző egyesületekkel a Kossuth Ferenc utcán. Terveinek szerint bevonul a térre Kossuth tollas kalpagban, szorosan utána huszárok, honvédek, tüzérek és sok remek ceglédi, aki apánk első hívó szavára csatarendbe álltak azon 164 évvel ezelőtti kissé borús piacnapon. Az ebéd után mindenkinek ismét kint a helye téren, vagy haza sem kell mennie, ugyanis minden jóétvágyú felebarátunkra gondoltunk akkor, amikor ismét szabadtéri sütögetést szerveztünk a Szabadság térre. Ismét lesz nyílt színen ropogósra sült kismalac, kondérban főtt babgulyás, csülök és sült oldalas a Kincsem Park szakácsaink közreműködésével. De aki tud élni, annak jó szívvel ajánljuk a kitelepülő borászok ás pálinkafőzdék nedűit, a hideg meggysört és a jó magyar csapolt söröket és rövideket. És ezzel még nem értünk az újdonságok végére.

A kisgyermek családoknak azzal próbálunk kedveskedni, hogy a három nap alatt nem elszórtan, hanem egyetlen napra sűrítjük be a gyermekprogramokat. Tehát a vasárnap csak az aprótalpú közönség igényeinek és kívánságainak próbálunk megfelelni. A Gyermek Kossuth Toborzó névre hallgató harmadik napon interaktív, kreatív, készségfejlesztő és szórakoztató programokat kínálunk az egészen kicsiknek és az egészen nagyoknak. 

Jöjjenek el, nem bánják meg!

F E L H Í V Á S
Kézművesek, illetve minőségi termékekkel rendelkező árusokkereskedők jelentkezését várjuk.

Jelentkezni kizárólag a helyigény megadásával illetve a portékáról és a felépítményről csatolt fényképpel lehet.
Érdeklődni illetve további információ: Zátonyi István közterület-felügyelet vezetőnél a 20/945-7106 telefonszámon vagy a zatonyi.istvan@cegledph.hu e-mail címen.Pontos helyszín:
Szabadság tér

Belépő:
A rendezvény látogatása ingyenes!

Információ:
László Ditta
70/382-9740
laszlo.ditta@cegled.hu

Zátonyi István
20/945-7106
zatonyi.istvan@cegledph.hu
Honlap: www.kossuthtoborzo.hu

 

forrás: fesztivalkalauz.hu