XXVII. Országos Kis Jankó Bori Hímzőpályázat

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXVII. Országos Kis Jankó Bori Hímzőpályázatot. A pályamunkák beérkezésének határideje 2013. május 22.

A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert stílusok felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek.

A pályázaton bárki részt vehet. Olyan önállóan tervezett alkotásokat lehet beküldeni, amelyek országos pályázaton, kiállításon, a NIT Bíráló Bizottsága előtt nem szerepeltek és kereskedelmi forgalomba még nem kerültek.

A zsűri által javasolt tárgyak közvetlenül felkerülnek az Élő Népművészet pályázatra, Budapestre.

Pályázni csak új alkotásokkal (maximum 5 tétel) lehet, az összetartozó tárgyegyüttes vagy garnitúra egy pályamunkának számít. Kivitelező önállóan nem vehet részt a pályázaton.

A pályázat jeligés. A beadott darabokhoz lezárt, jeligével ellátott borítékban csatolni kell a felhívás mellékletét képező adatlapot, mely a kiíróknál beszerezhető, valamint az internetről is letölthető. A pályamunkákat zsűrizik, ezért tételenként 1 500 Ft zsűridíjat kell csekken befizetni. A feladóvevényt, valamint a kitöltött adatlapot a pályamunkákhoz mellékelni kell.

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

A hímzéseknek postai úton 2013. május 22-ig kell megérkezniük. Személyes átvétel: május 21-től 24-ig, 8 órától 16 óráig. A cím mindkét esetben Közösségi Ház, 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 24.

Pályázati kategóriák

Öltözködés. A különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült öltözetek.

Lakástextíliák. A népi hímzéshagyományokat feldolgozó lakástextíliák, tárgyegyüttesek.

A legkiemelkedőbb alkotásokat díjazzák.

A díjak fele a tervezőt, fele a kivitelezőt illeti meg. A zsűriszámot kapott hímzéseket állítják ki. A nem kiállított darabokat a megnyitó után, a kiállítottakat a kiállítás zárását követő héten lehet átvenni.

Díjátadó ünnepség 2013. július 5. (péntek), 11 óra, Közösségi Ház színházterme (Mezőkövesd, Szent László tér 24.). A kiállítás a Közösség Ház emeleti nagytermében

tekinthető meg. A rendezvényhez szakmai konferencia kapcsolódik 2013. július 5-től 7-ig.

A kiállítás 2013. szeptember 15-ig látogatható.

Információ, bővebb felvilágosítás:

Hagyományok Háza

Népi Iparművészeti Osztály – Illés Vanda

1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

Tel./ fax: (06-1) 201-8734

e-mail: illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu

www.hagyomanyokhaza.hu

Közösségi Ház – Korpás Károly

3400 Mezőkövesd, Szent László tér 24.

Tel./fax: (06-49) 500-135

(06-49) 500-024

e-mail: khig@lhcom.hu

k.karoly155@gmail.com

www.mezokovesd.hu

www.mezokovesdiregio.hu

Matyó Népművészeti Egyesület – Zeleiné Pap Bernadett

3400 Mezőkövesd, Kis Jankó Bori u.5.

Tel/fax: (06-49) 411-686

e-mail: info@matyofolk.hu

www.matyofolk.hu

 

Forrás:hagyomanyokhaza.hu