Január / Boldogasszony hava

Január / Boldogasszony hava
Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és az átjárók Istene volt az ókori római mitológiában.  Január az év első 31. napos hónapja.

A meteorológusok Télhó-ként tarják számon.
A régi Székely-Magyar naptár szerint Fergeteg hava.
A régi magyar ( katolikus )naptár szerint Boldogasszony hava.
Az Avisura szerin Medvetor hava.


Ebben a hónapban a nap a vízöntő jegyébe lép.


A januári hónap még javában a tél közepe. Az erdélyi néphit szerint, amelyik gyümölcsfát újév napján kora reggel a gazda felköszönti, abban az évben a fa bő terméssel fog vissza köszönni.

Népi megfigyelések az időjárással kapcsolatban :
-Januári kövér veréb, hosszú lesz a tél.
-Ha a mókusok az ősszel sok mogyorót és diót gyűjtenek akkor hosszú tél várható.
-Ha nincs fagy január hónapban, akkor biztosan lesz márciusban vagy áprilisban.
-A téli mennydörgés jó termést, de eljövendő csikorgó telet is jelent.
-Januári meleg Isten csapása.
-Ködös január nedves tavasszal jár.
-Gyenge január, forró nyár, hűvös tavasz.
-Nedves  január mellett üres marad a pincében a hordó.

 

Január 1. / Újév

1. A béke világnapja

4. 50 éve hunyt el Rudnay Gyula Kossuth-díjas festõ,akinek legkiemelkedőbb munkája az országház részére készített nagy méretű gobelinje, a Pusztaszeri országgyülés.

5. 245 éve született Diószegi Sámuel református lelkész,botanikus.Híres művében, a Magyar Füvészkönyvben többnyire a hazai növényfajokat ismerteti.

Január 6. Vízkereszt

6. 240 éve született Fazekas Mihály költõ, a népmesén alapuló kiseposz, a Lúdas Matyi szerzője.

 

8. 1798-ban született Megyeri Károly színész,a Nemzeti Színház első komikusa.

9. 85 éve született Keleti Ágnes tornásznõ, aki versenyzõi pályafutása idején 10 olimpiai érmet nyert, s ebből a melbourne-i olimpián ( 1956 ) négy aranyérmet szerzett.

12. 1943-ban ezen a napon kezdődött el a Don-kanyarban a 2.magyar hadsereg kálváriája,mely megsemmisülésével ért véget.

15. 1908-ban született Teller Ede magyar származású amerikai magfizikus, " a hidrogénbomba atyja".

18. 60 éve avatták fel a II. második világháború utáni első állandó Duna-hidat, a Kossuth-hidat.

22. A Magyar Kultúra Napja 50 éve hunyt el Korda Sándor, azaz Sir Alexander Korda, a világszerte ismert filmrendező és -producer.

26. Nemzetközi vámnap.

30. 1818-ban született  Görgey Artúr honvéd tábornok, az 1848-49-es szabadságharc hadvezére, aki Világosnál letette a fegyvert.

31. 1891. január 31-én    Törvényt hoznak a vasárnapi munkaszünetről.

 

 

Gyertyaszentelő: minden házból egy-egy gyertyát vittek a templomba szentelésre. Különösen erős volt a néphit, hogy a szentelt gyertya a torokfájás ellen véd. Időjárási elgondolás volt: ahová gyertyaszentelőkor a Nap besüt, pontosan addig hordja még a szél a havat, ameddig a napfény ért. (Ez megegyezik azzal a hittel, hogy ha gyertyaszentelőkor jó idő van, akkor a medve visszabújik a barlangjába, mert még rossz idő várható). Baján ezzel kapcsolatban az a hit terjedt el, hogy ha ezen a napon a Nap az oltárra süt a templomban, akkor még negyven napig hideg lesz.

Szent Balázs napja: ősi szokás a Balázs-járás. Ezt gyermekek járják házról -házra. Katonának öltöznek, és úgy kopognak be minden házba. (Ez ugyanakkor Gergely-járással is egyező szokásként könyvelhető el, mindenesetre a "gyenge katona" kifejezés innen ered. Szerencsés napok az év első negyedében: őseink bizonyos napokat szerencséseknek tartottak. Ezek az elgondolások ma már csaknem teljesen kihaltak. Itt-ott azonban még találkozunk velük az öreg emberek között. Más népeknél is voltak ilyen napok. A finneknél a vadászatra kedvező napokat, méhészetre kedvezőket és kincs keresésére kedvezőket tartottak számon. Nálunk majdnem minden foglalkozásnak megvolt a szerencsés és szerencsétlen napja. Ezek azonban babonák. Semmiféle tudományos értékük és jelentőségük nincs. Kincskeresésre alkalmas (szerencsés) napok: Január: Kiskarácsony másnapja, Vízkereszt napja. Február: Szent Julianna napja, Üszögös Szent Péter napja, Szent Bálint napja. Március: Szent Gergely napja, Longinus vértanú napja. Szerencsétlen napok: Január: 1, 2, 6, 11, 17, 18. Február: 8, 16, 17. Március: 1, 12, 13, 15.